– hur ska man tänka…

-Jag fick en fråga hur mycket man kan motionera sin valp…
och svaret var väldigt enkelt- en valp ska INTE motionera alls.
En valp ska leka och busa på sina egna villkor,  gärna i skogen, på stranden eller på den egna gården… och orsaken är enkel
röntgem valp – röntgenbild på en valp ( avsett ras) ca 4 månader.
Här kan man tydligt se hur ”ofärdigt ” skelettet är på en ung hund.  Det är stora ”tomrum” mellan tex bakbenen där det på en liten valp bara finns brosk, (+ senor och muskler)- som sen ska förbenas.
Så småningom förbenas brosket och allt växer ihop till en helhet ( på veterinärspråk heter det säkert ngt speciellt) men innan dess är skelettet inte tillräckligt starkt för att belastas på det sättet som det tex blir vid motion (statisk rörelse)
En liten valp ska alltså få leka, busa, springa på sin egen nivå, man kan absolut gå promenader, låta den springa lös i skogen eller på stranden och på ställen som känns ”valpsäkra”, busa med andra valpar och hundar- men allt ska ske på valpens egna villkor.
Jag tar ofta med mina valpar till skogen ( dit åker vi bil) där de får springa lösa bland blåbärsriset och leka – även en stund med andra hundar, men mest lek med mig- sen får de ligga i sin väska eller korg och vila.
Eftersom förlänger man promenaderna de får följa med på- men fortfarande är det valppromenader det handlar om…
Jag går långa promenader med mina vuxna hundar- jag joggar inte utan går- och hundarna springer lösa, och någonstans mellan 8-9 månader och ett år får de unga hundarna hänga med på de promenaderna , då har de muskler, ork och ett skelettet som håller
En stor hund av ”Ellentyp” får man vara ännu försiktigare med för att den snabbväxande kroppen inte ska belastas för mycket. Där handlade de verkligen om mjuka skogsvandringar i mossa och blåbärsris både uppför och nedför för att bygga skelettet och muskler på ett så skonsamt och rätt sätt som möjligt.
Tidigast vid 18 månader räknar man med att skelettet är färdigt (då man röntgar höfterna)
………………………….
Sen kommer vuxna, träning o motion
DSCN0149 DSCN2453 IMG_9473
När vi hade schäfrar gjorde vi träningsscheman, vissa dagar cyklade vi, andra joggade ( det var den tiden 😉 och vissa dagar var det annan träning- varierat med vilodagar.
Min kompis J som har whippets som ska springa väldigt snabbt på bana lägger antagligen upp sin träning på ett annat sätt, samma med de som har draghundar (men även där får valparna sitta med i släden första vintern och lära sig ”omkringlivet” innan de får börja dra i spannet)
Mopsar är dvärghundar, men även de behöver träning och motion för att må bra, så klart,  hjärta, lungor och muskler ska fungera och de ska ha bra kondis.
– Kyla och halka har under december och januari  gett lite ofrivillig vila och man ser att varken kondition eller muskler är samma som i höstas, då gäller det att börja bygga upp- ta lite kortare svängar, noggrann med vilodagar så ingen blir sliten eller halt…. (inte matte heller…)
De vuxna mopsarna har inga problem att hänga med på en cykeltur i lagomt travtempo, en mil i skogen (springer lösa) eller några rundor i sandtaget- fast inte på samma dag så klart :-D…. fast riktigt trötta blir dom av hjärnarbete…. så det gäller att hitta en bra kombo,
Så gör jag med mina hundar….andra har säkert andra och lika bra metoder

One thought on “– hur ska man tänka…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *